1943

16 -30 Haziran 1943: Bamber Bridge Savaşı

16 Haziran 1943 Tunus’tan uçan müttefik bombardıman uçakları şimdi Sicilya ve Sardunya’ya saldırarak, Akdeniz’deki İtalyan üslerini vuruyor. New York Times, Müttefik kuvvetlerin İtalyan anakarasına “basamak taşları” olarak bir istila planladığını tahmin ediyor.

Müttefik bombardıman uçakları İtalya’yı bombaladı
Subhas Chandra Bose

17 Haziran 1943 Hintli milliyetçi Subhas Chandra Bose, Tokyo’da Başbakan Hideki Tojo ile görüşüyor ve İngilizleri Hindistan’dan çıkarmak için Japon yardımı arıyor. Son üç yılını Almanya’da Nazi yardımı alarak geçirdi ve geçen ay Hint Okyanusu’nda denizaltıdan Japon denizaltısına transfer oldu.

Tuskegee Airmen

19 Haziran 1943 İmkânsız gibi görülse de beyazlara komuta eden siyah pilotlar olan “Tuskegee Airmen” Amerikalı komutanların direnişine rağmen nihayet uçuyor. Amerikan 99. Takip Filosu – ABD ordusunda sadece siyah pilotlar – Sicilya üzerinde bombardıman uçaklarına eşlik ederek ilk savaş görevlerinde uçuyorlar. İtalyan hükümeti, giderek artan ağır Müttefik bombalamaları ve istila riski karşısında tüm sivilleri Sicilya’dan tahliye etme planlarını açıklıyor.

İngiliz Kralı VI. George

20 Haziran 1943 İngiliz Kralı VI. George, Kuzey Afrika’nın tamamen Müttefik birlikleri tarafından işgal edildikten sonra Tunus ve Libya’yı geziyor.

Nazi karşıtı direniş başkanı Jean Moulin

21 Haziran 1943 Amerikan bombardıman uçakları ilk defa Roma‘yı vurarak şehrin dışındaki demiryolları düzenleme sahalarını hedef aldı. ABD’li havacılar, kaçınılması gereken kiliseleri ve tarihi yerleri gösteren haritalarla donatıldılar. Pilotlar, kutsal Vatikan Şehri’nin 4 mil yakınına bomba atmadıklarını iddia etti.

Adolf Hitler ve SS Himmler başkanı Führer’in Obersalzberg karargahında Doğu Avrupa’daki “haydutlara (gerçekte ‘direnişe’) karşı mücadele ve güvenlik durumunu görüşmek üzere bir araya geldi. Hitler, Alman işgali altındaki bölgelerde kalan Yahudi nüfusunun önümüzdeki 4 ay içinde ölüm kamplarına sürülmesini emrediyor.

Adolf Hitler ve SS Himmler başkanı Führer’in Obersalzberg başkanında bir araya geldi Fransa’da yeni seçilen Nazi karşıtı direniş başkanı Jean Moulin, dokuz direniş ajanıyla birlikte Lyon yakınlarındaki gizli bir toplantıda Gestapo tarafından tutuklandı. Moulin en son üç yıl önce Fransa’nın Düşüşü sırasında Naziler tarafından yakalanmıştı. Moulin yoldaşlarına ihanet etme riskini almak yerine boğazını kırık camla kesmeye çalıştı. Özgür Fransızlara katılmak için Londra’ya kaçtı ve uçakla Fransa’ya geri gönderildi. Moulin, geçen ay kararlaştırılan Conseil National de la Résistance’da komünistlerden eski ordu subaylarına kadar Fransız direniş gruplarını birleştirmeyi başardı. Şimdi, mahkumlara kişisel olarak işkence etmeyi seven acımasız bir SS adamı olan Lyon Gestapo’nun başkanı Klaus Barbie tarafından yakalandı.

Panther tankları

22 Haziran 1943 Almanların SSCB’yi işgalinden tam iki yıl sonra, Sovyetler direnişlerini kutluyorlar. Ruslar, şu ana dek 6,4 milyon Mihver askerinin Kızıl Ordu tarafından öldürüldüğünü veya esir alındığını iddia ediyorlar. Gerçekte, Doğu Cephesinde son iki yılda Mihver kayıpları 2 milyon civarında seyrediyor.

24 Haziran 1943 Alman birlikleri, Rus cephesinde yaz taarruzu için toplanıyor, yepyeni Panther tanklarıyla birlikte Kharkov çevresindeki Kızıl Ordu göze çarpıyor. Hantal Alman Tiger tankına çevik bir alternatif olarak tasarlanan Panther tankları Hitler’in ısrarı üzerine daha fazla zırhla donatıldı.

25 Haziran 1943 Doğu Cephesindeki Almanlar hâlâ zekice tasarlanmış Sovyet T-34 tankıyla savaşmak için çabalıyor: nispeten hızlı, iyi zırhlı ve seri üretimi kolay. Alman askerleri, mükemmel Sovyet tanklarını nasıl devre dışı bırakacaklarını öğrenmek için, Polonya hafif tanklarına takılan sahte bir şasi ile sahte T-34’lerle eğitim alıyorlar.

Sovyet T-34 tankı
Bellicose Operasyonu

26 Haziran 1943 RAF, Bellicose Operasyonunu tamamladı: İngiliz Avro Lancaster bombardıman uçaklarının Friedrichshafen Zeppelin Works’teki bir Alman radar fabrikasını vurduğu, Tunus’a indiği ve ardından İngiltere’ye uçarak yol boyunca İtalyan hedeflerini bombaladığı ilk “mekik bombalaması”. RAF, bu ay Friedrichshafen radar çalışmalarını bombalama emri verdi, ancak Avro Lancaster’lar karanlıkta güney Almanya’ya uçup İngiltere’ye geri dönemediler. Bunun yerine, 60 uçağın tamamı görevlerinden sonra Müttefik kontrolündeki Kuzey Afrika’ya indi ve görevi güvenli bir şekilde tamamladı.

İngiltere’de Lancashire’da konuşlanmış beyaz ve siyah Amerikalı askerler arasında ırkçı şiddet patlak verdi: “Bamber Bridge Savaşı” ‘beyaz’ ABD askeri polisinin yerel bir barda Afrikalı Amerikalı askerleri tutuklamaya çalışmasıyla başladı ancak İngiliz yerliler ve diğer siyah birlikler tarafından saldırıya uğrayınca geri çekildiler. Siyah askerler, İngiliz yerliler tarafından Lancashire’daki Ye Old Hob Inn’den kovulan beyaz Amerikalı askeri polisler ağır makineli tüfek monte edilmiş bir cip ile silahlı olarak geri döndüler. Ardından çıkan çatışmada 7 ABD askeri yaralandı ve bir siyah asker öldü.

27 Haziran 1943 39 siyah Amerikan askeri Bamber Köprüsü’nde “isyan” suçlamasıyla tutuklandı; ABD’li komutanlar, özel olarak ırkçı beyaz ABD subaylarını ve askeri polisi, adamları taciz etmek ve onlara karşı ırkçı hakaretler kullanmakla suçluyor.

ABD ordusu, yüksek irtifanın havacılar üzerindeki etkilerini araştırıyor: Albay Randy Lovelace, 40.200 fit yükseklikte bir B-17 bombacısından atlıyor. Paraşütünü açmak, Dr. Lovelace’i 32G şokuna maruz bırakır ve kısa süreliğine bilincini kaybeder, ancak bir elindeki soğuk yanığı dışında güvenli bir şekilde iner.

Işık ölümdür!

Müttefiklerin Alman topraklarını bombalaması yoğunlaşırken, Nazi hükümeti 1 milyon kadın, çocuk ve yaşlı sivilin Ruhr vadisinden tahliye edilmesini emrediyor. Alman hava savunması yetersiz kalıyor; propaganda afişi, gece kesintilerini kırmaya karşı uyarıyor: “Işık ölümdür!”

V2 roketi

29 Haziran 1943 Almanya, dünyanın ilk güdümlü balistik füzesi olan V2 roketini yarattı. Peenemünde test merkezindeki başarılı test uçuşlarından sonra, Almanlar şimdi İngiltere’de “İntikam silahları” ateşlemeye başlamak için Fransız Kanalı kıyılarında fırlatma alanları inşa ediyor. Hitler’in emriyle Alman ordusu, Calais ve Normandiya’da roketlerin toplanıp, yakıt ikmali ve Londra’da ateşlenmesi için 4 büyük güçlendirilmiş V2 fırlatma sahası inşa etmeye başladı. Toplama kamplarından köle emeğini kullanan beton sığınaklar, siteleri Müttefik bombalarından korumak için yükseliyor.

Rheinland-Ruhr

30 Haziran 1943 Binlerce Kraliyet Hava Kuvvetleri ve ABD askeri uçağı bu ay Rheinland-Ruhr sanayi bölgesine saldırdı, Alman savaş endüstrisini hedef aldı ve bazı şehirlerde binaların %50’sini yıktı. Amerikalılar “24 saat” bombalama için gündüzleri, İngilizler ise geceleri çalışıyor. Nazi propaganda bakanı Goebbels günlüğüne artık Almanya’nın üzerindeki gökyüzünü Luftwaffe’nin değil, Müttefik hava kuvvetlerinin kontrol ettiğini belirtiyor.